Τραγούδια που... τα χώνουν!



Μπορείς απόψε να βγεις, μ'όλες τις τσούλες της γης....
Μπάσταρδε πονάνε οι λέξειιιιις....
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες....

Λογοκρισία δεν υπάρχει στα blogs, οπότε και εγώ γράφω ελεύθερα τις βρισιές! Το θέμα μας σήμερα είναι τα τραγούδια που τα χώνουν, που χρησιμοποιούν δηλαδή βωμολοχία στους στίχους τους. Κάποια πετυχημένα, κάποια όχι και τόσο...



Ένα φρέσκο σχετικά παράδειγμα, και αρκετά χαρακτηριστικό, είναι το "Στην Πυρά" της Άννας Βίσση! Πριν 3 χρόνια είχε γίνει χαμός με το συγκεκριμένο. Ένα πολύ ωραίο pop κομμάτι, με τη χαρακτηριστική λέξη "Τσούλες", τόσο χαρακτηριστική που κάποιοι έλεγαν απλά "Θέλω τις Τσούλες της Βίσση". Τώρα για κάποιους η λέξη τσούλα δεν είναι και τόσο βρισιά... Πάντως το τραγούδι κέρδισε το βραβείο "Στίχος-Ατάκα" στα MAD VMA 2009, ενώ η ίδια στο τραγούδι Fabulous που κυκλοφόρησε ένα εξάμηνο πιο μετά, αναφέρει "Πάω για Βίσση, να ακούσω Τσούλες και Αλήτισσα Ψυχή". Άβυσσος η ψυχή της τσούλας... εεε, του ανθρώπου!


Το 2ο παράδειγμα που προσωπικά εμένα δε με πείθει καθόλου, είναι το "Τα Λέμε" της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Διασκευή βέβαια, του "Bastardo" (προφανώς από κει αφορμήθηκε η Sunny Μπαλτζή τους στίχους), στο ρεφρέν η Ζουγανέλη τα χώνει λέγοντας "Μπάσταρδε πονάνε οι λέξεις, εγώ πεθαίνω και εσύ θέλεις να παίξεις, τα λέμε". Για μένα λίγο δήθεν, και σε συνδυασμό με το έντεχνο στυλ που πλασάρει το κάνει ακόμα πιο δήθεν. Δεν είμαι προκατειλημμένος απέναντι στο λεγόμενο "έντεχνο", απλά δε δέχομαι να θεωρούν "τέχνη" οτιδήποτε πλασάρεται από "έντεχνο" καλλιτέχνη, και trash οτιδήποτε πλασάρεται από κάποιον mainstream.


Στο ίδιο μοτίβο και το "Τα Σιρόπια" της Ευσταθίας. Το τραγούδι γράφτηκε για θεατρικό έργο, και προσπάθησαν να το προωθήσουν και ως τραγούδι αλλά απέτυχαν. "Είσαι πουτάνα, είσαι καργιόλα, αααα". Στίχοι με νόημα. Στα σχόλια του youtube οι περισσότεροι το αποθεώνουν. Εγώ όχι. Next please.


Η αγαπημένη μας Britney! It's Britney Bitch! Στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο τίτλος "If You Seek Amy" παραπέμπει στη φράση "Fuck Me", με έξυπνη απόδοση. Τα ραδιόφωνα ωστόσο δεν δέχτηκαν να παίξουν το τραγούδι, γι'αυτό και η εταιρία της αναγκάστηκε να βγάλει το "k" από το "Seek", προς αποφυγή της βωμολοχίας. Έτσι κατέληξε σε ένα παρθένο "If You See Amy". Εμείς αγαπάμε το original. 

Τραγούδι οχταετίας των Goin'Through! Το "Πόσο Μαλάκας Είσαι" έγινε μεγάλη επιτυχία, χρησιμοποιώντας την πιο απλή και πολυχρησιμοποιημένη λέξη της καθημερινότητας μας! Το rnb-rap στυλ του family τους απενεχοποιεί κάπως για το περιεχόμενο των στίχων. Γιατί αν δεν βρίσουν οι ράπερ, ποιοι θα βρίσουν; Έτσι καθιερώθηκε!



Και ένα τελευταίο με την ίδια λέξη! Πολιτικοποιημένο τραγούδι, ψιλοαντάρτικο, με τη φράση "Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες" να έχει μείνει στη μνήμη μας με τη φωνή του Γιάννη Μηλιώκα. Παίζει να μην είχα γεννηθεί και τότε...





Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου